Kroket en klassenstrijd

Posted by cbastiaansen0610 on 26-09-2019

De croquette debuteerde in 1863 in onze taal. Zestig jaar lang was het een luxe product. Kroketten at je in restaurants waar de gewone man niet kwam. Maar de kroket populariseerde. De spelling volgde. Croquette werd kroket.

Deze transformatie leverde in 1972 een woordenwisseling op tussen NRC Handelsblad, spreekbuis van de comfortklasse, en de communistische krant De Waarheid. De NRC schreef croquette of croquet, De Waarheid kroket.

Onder het kopje Smerige kroket trok De Waarheid fel van leer. De krant verdacht de NRC ervan, dat het met zijn conservatieve spelling het bestaande klassenverschil in de samenleving in stand te wilde houden.

De kroket trok zich hier niets van aan. Hij werd steeds gretiger gegeten.

 

Ubel Zuiderveld
Foodservicewatcher, vakdeskundige in de consumptie buitenshuis. Sinds 1991 publiceert hij bovendien boeken en artikelen over de frituurcultuur.